Mannen, Myten, Legenden - Myllys

för er som är intresserad av hockey och framför allt LULEÅ HOCKEY så har ni här jarmo myllys historia som målvakt för luleå hockey under sju säsonger,om ni inte vet vem han är vore ni gå hem och sova för han kan man bara inte missa. vilken lirare alltså!

Inför säsongen 1994/95 kom Mannen, Myten, Legenden – Jarmo Myllys till Luleå Hockey där han gjorde ett starkt intryck under de sju år han spelade. Under Myllys tid spelade Luleå Hockey som sämst i semifinal sex gånger och höjdpunkten kom förstås våren 1996 då laget vann SM-guld.

I början av 90-talet var Luleå Hockey ett topplag i Elitserien. Laget hade ändå sedan avancemanget till Elitserien 1984 tagit nya kliv framåt och våren 1993 blev den mest framgångsrika dittills i klubbens historia då man tog SM-silver. Gissa om besvikelsen var stor säsongen efter, 1993/94, då man mot alla förhandstips slutade tia i serien och missade slutspelet för första gången på fem säsonger. Debaclet säsongen 1993/94 stärkte dock föreningen som knöt näven och inledde en storsatsning som så småningom bar frukt i form av ett SM-guld 1996. Och en stor del i den satsningen var att värva en världsmålvakt till Luleå Hockey.

Under våren 1994 förknippades en rad namn till Luleå Hockey såsom den tjeckiske OS-målvakten Petr Briza och den finske OS-diton Jukka Tammi men lagom till VM 1994 presenterades den några år yngre Jarmo Myllys med meriter från såväl OS och VM som nu också var aktuell att vakta kassen för det finska landslaget. Myllys kom närmast från det finska SM-liiga-laget Rauman Lukko och hade innan det haft en sejour i Nordamerika och NHL-lagen Minnesota North Stars och San José Sharks. Väl i Luleå Hockey blev han snabbt en stor profil och redan i hemmadebuten mot Leksands IF 19 september, 1994 presenterade han sig på bästa sätt genom att hålla nollan då man slog dalmasarna 4-0.

Myllys blev mellan 1994 och 2001 Luleå Hockey trogen i sju säsonger och togs till Luleåpublikens hjärtan och än idag, tio år efter att han lämnat staden och lagen, är han onekligen en av de populäraste – om inte den allra populäraste spelaren bland fansen. Som målvakt var Jarmo Myllys en supertalang med en vinnarskalle av högsta klass och han hade förmågan att snabbt skaka av sig misstag samtidigt som han blev bättre ju tajtare och grinigare matcherna blev. Hans spelstil kännetecknades av ett bländande spelsinne, en vass plockhandske och en klubbteknik av världsklass där han fungerade som en tredje back som hämtade puckarna bakom det egna målet och satte dem snabbt i spel igen.

Under Myllys tid i Luleå tog sig laget till slutspel varje säsong där man tog sig förbi kvartsfinalen hela sex gånger. Till höjdpunkterna i Luleå Hockey hör förstås SM-guldet 1996 men också de två mål som han gjorde. Det första i en kvartsfinalmatch borta mot Leksand 16 mars, 1999 och det andra i en seriematch hemma mot Malmö 14 oktober, 2000.

Efter åren i Luleå avslutades karriären med spel i Espoo Blues, SaiPa och ett kortare inhopp i HV71 där han vann sitt andra SM-guld 2004. Säsongen 2004/05 blev den sista som aktiv och idag är han verksam som målvaktstränare i SaiPa, Villmanstrand men arvet efter Myllys lever starkt än idag i Luleå. I slutet av 90-talet och början av 00-talet skedde en målvakts-boom i Norrbotten där det fanns pojklag där samtliga spelare hellre ville stå i mål istället för att spela ute. Målvakter som Mattias Modig, David Rautio, Gusten Törnqvist och Anders Nilsson hade alla Jarmo Myllys som stor idol när de växte upp.

Till meriterna från spelarkarriären hör OS-silver 1988, OS-brons 1994 och 1998, VM-guld 1995, VM-silver 1994 och 1998, Svensk mästare 1996 och 2004, Finsk mästare 1985, SM-silver 1997 samt vinnare av






♥♥♥


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback